Per Helsas gård

Nordens äldsta korsvirkeskvarter.

Om stenar kunde tala…. Per Helsas gård har anor ända tillbaka till sent 1600-tal. Den första kända ägaren av gården är Postmästare och tullskrivare O. Murman som köpte gården 1696. Gården uppfördes som handelsgård och omfattar ett flertal olika byggnader från 1600, 1700, och 1800-talet. Dess nuvarande utseende stammar främst från 1830-talet då ägare Gustaf Berghman lät göra flera om och nybyggnader. Här har bla funnits bostäder, salubodar, bryggeri, bränneri, garveri, hästkvarn och väderkvarn.

Namnet Per Helsa kommer av den sista privata ägaren Per Hansson som drev ”Vattenfabriken Hälsan”, en läskedrycksfabrik alltså. Sedan 1942 äger kommunen gården och den är numera byggnadsminnesförklarad.

Den sjuder av liv och är fortfarande en handelsgård. Och mitt i allt detta fina har jag min verkstad och butik. Jag är omgiven av ett gäng härliga grannar som driver olika verksamheter. Man kan sitta på innergården och njuta av vad restaurangen Grändens mat bjuder på. Eller kan man strosa runt i det butiker som finns. Förutom mig, så hittar du Lilla Vilda, Ystad Antik och Vintage, Jane Wikström Design, Pa´parey, Sædéns chokladhus och Caroline Dahlgren.

Hjärtligt välkomna till oss!!